Skydda din lur

De flesta av oss har någon form av antivirus på våra datorer, och också en brandvägg. Men när det kommer till telefonerna är vi sämre på att skydda oss, även om det ofta är där som vi har den riktigt känsliga informationen.

En smartphone eller surfplatta är uppkopplad i princip jämt, och många av oss stänger aldrig av sina smarta enheter. Det gör dem utsatta, för många av oss har en del lagrat på dem. Det rör sig inte bara om foton, telefonnummer och kalendern, utan även banktjänster, digital valuta och mycket annat som vi inte vill ska hamna i orätta händer finns lagrat på våra telefoner.

Vilket operativsystem är säkrast?

Hacker med smartphoneGenom åren har det flera gånger uppdagats att appar av olika typer samlar in och skickar vidare data från telefoner. Ofta rör det sig om appar som inte borde behöva använda 3G-nätet över huvud taget, som ficklampsappar. En annan kategori av appar som bör undvikas är de som har säkerhetshål som kan utnyttjas av hackare. Det är svårt att ge något generellt råd här, men en sak är klar: appar som laddas ned från Apples App store är säkrare än de som kommer från Google play, eftersom de förstnämnda går igenom en striktare säkerhetskontroll innan de godkänns. Det betyder dock inte att alla appar till Android är osäkra, men som ägare till exempelvis en Samsung Galaxy bör man vara mer försiktig. Även Apple har dock råkat släppa in skadliga program, så en viss försiktighet är alltid att rekommendera.

I och med att Android är det absolut mest använda operativsystemet ur ett internationellt perspektiv är det också det som flest hackare och nätbedragare riktar in sig på. Vill man minska risken så mycket som möjligt genom valet av operativsystem bör man välja Windows 10 Mobile, eftersom det är det minst spridda. Det har också en annan fördel, nämligen att varje app körs separat, och data inte kan delas mellan appar. Av denna anledning är det heller inte någon risk att malware ska spridas från datorer som kör Windows till telefonerna. Å andra sidan måste den som väljer en Windows-telefon slå på krypteringen själv, data krypteras inte som standard, vilket är fallet för IOS och Android sedan 2014. Sedan 2015 får heller inte appar till Android stänga av krypteringen.

Försiktighetsåtgärder

För att skydda din telefon, dina data och i förlängningen dig själv bör du vidta några åtgärder. Se dem som en form av digital hygien.

  • Aktivera låset på din telefon, så att det krävs en inloggning med kod, fingeravtryck eller något annat för att kunna använda den. Ställ också in telefonen så att den låses igen efter kort tid. Då minskar risken att någon ska kunna hitta på något djävulskap.
  • Uppdatera operativsystemet när du kan. Uppdateringar kan göra en äldre telefon långsam, men de täpper också till säkerhetshål. Uppdatera därför varje gång det kommer en uppdatering.
  • Klicka inte på okända länkar, och var kritisk till erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.
  • Installera inte appar från okända platser. Välj endast de officiella ”marknadsplatserna”.
  • Kolla behörighetskraven innan du installerar en app. Verkar de rimliga, eller vill appen ha tillgång till din adressbok utan att det verkar nödvändigt?