Nyheter i iPhone X, eller?

Iphone X lanserasApple hyllas ofta som ett företag som är först med olika typer av tekniska innovationer. Och det stämmer att det ofta är Cupertino som gör att tekniska lösningar slår igenom.  Men de är sällan först, utan inspireras av andra företag. Den senaste top of the line-modellen iPhone X är inget undantag.

iPhone X som lanserades nyligen är inte den tionde modellen från Apple. Däremot kommer den tio år efter den allra första iPhone-modellen, vilket bl.a. uppmärksammas i denna text.

Den funktion som har uppmärksammats mest i den nya telefonen är ansiktsigenkänningen, som presenteras här. Iphone X är dock inte den första kommersiella telefonen med denna funktionalitet. Den fanns redan i Samsung Galaxy 8, och i Android 4.0, även om det inte fungerade särskilt bra där.

  1. När det kommer till designen är den stora nyheten att hemknappen saknas, och att skärmen inte har någon kant. Det är en funktion som också fanns på Galaxy S8, men den första telefonen på marknaden med kantlös skärm var den kinesiska lyxluren Xiaomi Mi Mix, som man kan läsa om här.
  2. Ytterligare en likhet med flera Galaxy-modeller är att Iphone X har oled-skärm, vilket innebär att den inte behöver någon bakgrunsbelysning. Flera Android-lurar använder redan denna teknik.
  3. En funktion som många svenskar nog känner igen är den trådlösa laddningen. Sedan en tid tillbaka säljer ju Ikea mobilskal som gör det möjligt att ladda luren genom att lägga den på en platta. Många tillverkare har lanserat telefoner med trådlös laddning, men allra först var Palm. Palm Pre kunde laddas på detta sätt redan 2009.
  4. Mest spännande, om man tycker att ansiktsigenkänning är lite läskigt, är Iphone X:s Augmented Reality-teknik. Även här finns det föregångare som Asus Zenfone AR och Lenovo Phab 2.