Appar för bättre sömn

Smartphones kan hålla oss vakna på natten, men de kan också användas för att förbättra vår sömn. Genom att mäta hur och när vi sover kan de hjälpa oss att sova bättre.

De flesta av oss använder våra telefoner som väckarklockor. Så var det redan innan smartphones gjorde entré i våra liv. Men nu, med smarta telefoner, är möjligheterna större än någonsin att använda telefonens funktioner för att sova bättre, vakna mer utvilad och också analysera sin sömn. Med hjälp av gyrot och mikrofonen i telefonen kan den registrera dina rörelser och din andning när du sover, och väcka dig vid rätt tillfälle.

Hur många appar man kan installera på sin telefon beror på hur mycket utrymme man har. Det beror också på vilken version av operativsystemet man har installerat, samt inte minst om man har en iPhone eller en Android-telefon. De appar som presenteras här finns nästan samtliga till båda de vanligaste operativsystemen. Du kan dock behöva uppdatera till senaste versionen av det aktuella operativsystemet.

Testa dessa appar

En app som många nog har hört talas om är Sleep Cycle, som använder telefonens mikrofon eller rörelsesensor för att mäta sömnen och se hur den förändras mellan de olika sömncyklerna. Appen väcker dig när du sover som lättast, men utan att du riskerar att försova dig. Vill du ha mer data som du kan analysera i datorn är Sleepbot ett bättre alternativ.

Har du sovit dåligt på natten behöver du kanske ta en tupplur på dagen. Pzizz är en app skapad speciellt för detta, även om den också fungerar för nattsömnen. Du kan ställa in vilka ljud som ska spelas för att söva dig, men också vilka ljud som ska spelas upp när du sover, och hur länge du vill sova.

Vill du kunna använda data från flera olika appar bör du köpa en Android-lur, om du inte redan har en. Sedan kan du ladda ned Sleep as Android, som kopplar samman flera appar. Den har också andra finesser, som att du måste skanna en QR-kod för att stänga av alarmet.

Mer om sömnappar finns att läsa här.